czwartek, 7 lipca 2011

Chirashi-zushi

Chirashi-zushi to sposób podawania i przyrządzania Sushi bliski naszym tradycjom i upodobaniom,na dużym półmisku wypełnionym ryżem układa się rozmaite dodatki i smakołyki, podstawowymi z nich są różnego rodzaju ryby, owoce morza, owoce, warzywa, grzyby oraz tofu.
W osobnych naczyniach podaje się marynowany imbir,chrzan wasabi, oraz inne sosy które możemy użyć jako dodatku do tego wspaniałego dania.
Nieodzownym elementem tak podanego Sushi jest oczywiście tradycyjna Japońska zielona herbata.
W samej Japonii tak podany posiłek spożywa się używając jedynie własnych rąk, jednak w restauracjach, i nie tyko, europejskich, tak podaną potrawę zwykło się jadać przy pomocy tradycyjnych pałeczek.
Choć początkowo, nie wprawionym osobom, pałeczki mogą sprawiać wiele trudu, to opanowanie tej sztuki nikomu nie powinno zająć zbyt wiele czasu, a dzięki temu możemy poczuć znacznie więcej niż smak potrawy. Dzięki przysmakom z dalekich państw odkrywamy i uczymy się rozumieć inne kultury oraz dostrzegać ich piękno.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz