czwartek, 7 lipca 2011

Nigiri-zushi

Nigiri-zushi jest to jedna z bardziej popularnych odmian Sushi, potrawy coraz bardziej popularnej w naszym kraju. Przyrządza się ją w łatwy sposób, a czas przygotowania jest bardzo krótki.
Podstawowymi składnikami w tej odmianie Sushi są ryż i ryba, stosuje się różne gatunki ryb w zależności od smaku i gustu konsumentów. W europie dominuje zazwyczaj łosoś, zapewne ze względu na jego dostępność jak i nawyki smakowe mieszkańców naszego kontynentu.
Aby przyrządzić Nigiri-zushi należy ugotowany ryż uformować w pałeczki lub jak kto woli paluszki, te następnie owijamy surowymi plastrami ryby.
Bardzo często wewnętrzną część ryby smaruje się chrzanem wasabi.
Część kucharzy zaleca dodanie do formowanego ryżu niektórych warzyw lub owoców, jednak wszystko zależne jest od naszych upodobań smakowych. Równie popularnym dodatkiem jest marynowany imbir, który jednak podaje się osobno.
Najlepszym napojem, podkreślającym smak potraw będzie zielona herbata, z uwagi na specyfikę potrawy odradza się spożywanie innych napojów w czasie posiłku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz