czwartek, 7 lipca 2011

Kuchnia Japońska

Wielu z nas, gdy mowa o kuchni dalekowschodniej myślami wędruje do Chin, ten fakt nie może zbytnio dziwić biorąc pod uwagę liczbę restauracji zarówno w Polsce jak i całej europie, serwującą potrawy z państwa środka.
Jednak gdy dokładniej się przyjrzeć, nawet w Chińskich restauracjach serwuje się wiele potraw które tak naprawdę mają swoje korzenie w Japonii.
Kuchnia Japońska jest bogata w wiele potraw z dodatkiem ryb oraz owoców morza, i co oczywiste ryżu.
Jedną z najbardziej znanych potraw pochodzących z kraju kwitnącej wiśni jest na pewno wszystkim znane, przynajmniej z nazwy Sushi.
Tak jak w samym Sushi, tak i w innych potrawach kuchni japońskiej spotkamy wiele dań przyrządzanych z surowych produktów.
Oczywiście nie może się również obejść bez specyficznych dla tego kraju przypraw czyli wasabi, imbiru w różnych postaciach oraz owoców występujących w Japonii.
Inną grupą produktów nieodzowną w kuchni japońskiej są warzywa, często marynowane lub fermentowane. Ostatnią rzeczą którą można podać jako charakterystyczną jet to że dominują w niej produkty naturalne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz