czwartek, 7 lipca 2011

Maki-zushi

Maki-zushi jest to swoisty zawijaniec, dla wielu polaków jego przygotowanie może kojarzyć się z przygotowywaniem rolady, tyle że w znacznie mniejszej wersji.
Składnikami niezbędnymi do przygotowania tego rodzaju Sushi są ryż, ryba, owoce morza, odpowiedni gatunek wodorostów i często warzywa, a przede wszystkim ogórek.
Przygotowuje się ten rodzaj potrawy poprzez nałożenie wymieszanego ryży z rybą i owocami morza na liście wodorostów, całość się zawija w miarę możliwości jak najciaśniej, tak by ubić składniki znajdujące się wewnątrz.
Tak uformowany wałek kroi się na plastry o grubości około centymetra, Sushi podaje się w postaci właśnie takich plastrów na dużym półmisku. Nieodzownym jest podanie dodatkowych przypraw i sosów które nadają naszemu przysmakowi charakterystyczny i głęboki smak.
Konsumując tak podane kawałki Sushi możemy je maczać w podanych sosach oraz przyprawach według własnego uznania i smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz